Om att läsa och skriva poesi med Daniel Boyacioglu

Klassen om poesi handlar om att förstå språk, sitt eget och andras. Varför ska vi skriva och läsa? Hur skriver vi en dikt och hur vet vi när den slutar? Den här klassen ger oss en snabbkurs i att läsa och skriva poesi, den hjälper oss att hitta lusten men framför allt lär den oss att förstå, tycka om och äga vårt språk.

Klassen utgår från Daniel Boyacioglus författarskap och den amerikanska poeten och Nobelpristagaren i litteratur Louise Glück.

Om Daniel Boyacioglu

Daniel är poet, artist och dramatiker och en ofta återkommande inspiratör och läromästare för barn och vuxna kring läsning och poesi. Han har skrivit sex diktsamlingar, läromedel, flertalet teaterföreställningar och släppt fem musikalbum, nu senast Dom kort man fått med gruppen Daniel4ever. Sedan 2021 sitter Daniel i styrelsen för Läsfrämjarinstitutet. Han är en av de medverkande i antologin En bro av poesi, en poesisamling för barn i lågstadiet utgiven 2021 av Svenska Akademien.

I den här Klassen:

  1. Vad är poesi?
  2. Varför poesi?
  3. Att tänka på
  4. Hur börjar och hur slutar en dikt?
  5. En sista grej

Om Klassen

Klassen är en helt ny svensk plattform för lärande. Här möter du inspirerande, provocerande och tankeväckande personer som delar med sig av sitt unika kunnande och sina funderingar. Personerna är handplockade för att få oss och lyfta blicken, tänka till och öppna upp.
I utställningen Evigt liv samarbetar Nobelprismuseet med Klassen genom tre korta filmer.

Filmerna skall inspirera till att läsa och skriva mer men framför allt ska de ge lust och verktyg att uttrycka sig själv och ”bara börja” oavsett vart det leder.

Tema för filmerna är: poesi, berättande och AI.

Se Om berättande med Cooper & Gorfer
Se Om AI och känslor med Sofia Thunberg