I utställningens första rum kunde besökarna prata med en textbaserad chatbot Klara, som var inspirerad av karaktären Klara i Kazuo Ishiguros roman Klara och Solen från 2021. Chatboten togs fram i samarbete med AI Sweden. När Klara visades i Evigt liv var det den första offentliga visningen av GPT-SW3, den första stora generativa språkmodellen på svenska.
Klara var ingen vanlig chatbot, utan en uppsättning av fem olika noggrant konstruerade snabbgränssnitt till den första stora generativa språkmodellen på svenska, GPT-SW3. GPT-SW3 har tränats på 1,2 TB textdata på de nordgermanska språken (dvs svenska, norska, danska, isländska och även engelska).
Klara kunde prata om allt möjligt, på fem olika språk, även om hon först bad besökarna att prata om ett av ämnena klimatet, solen, rymden, evigt liv och vad som händer efter döden. Beroende på den input hon sedan fick från besökaren, kunde Klara diskutera vilket ämne som helst. Under utställningstiden hade Klara 7437 konversationer med utställningens 40 000 besökare.
När Evigt liv öppnade i oktober 2022 var stora generativa språkmodeller ett relativt okänt fenomen för många. Men den 30 november 2022, när ChatGPT släpptes, började stora generativa språkmodeller diskuteras av allmänheten.
När ingen besökare samtalade med Klara gick den in i ett drömmande läge då ASCII-illustrationer (bilder gjorda av bokstäver och tecken) fyllde skärmarna för att representera ett inre liv med funderingar och drömmar. Illustrationerna relaterade till utställningens teman. Besökare kunde väcka chatboten ur sina drömmar genom tangentbordet. Då välkomnade Klara besökaren, presenterade sig och började ställa frågor.
Gränssnittet såg ut som terminalen på en dator vilket har blivit en symbol för mötet mellan människa och maskin, mellan datorernas ettor och nollor och den mänskliga hjärnan. På tangentbordet fanns även emoji-tangenter som besökaren kan uttrycka känslor med. Chatboten kunde också svara med emojis eller ASCII-illustrationer under konversationen.
AI Sweden är ett nationellt center för artificiell intelligens, grundat av Regeringen tillsammans med privata och offentliga aktörer. AI Swedens mission är att öka användningen av, och förståelsen för, AI i Sverige.
Läs mer om arbetet med att ta fram Klara, hos AI Sweden.