Laddar Evenemang

Happening: Ishiguro och reservdelsmänniskan

29 oktober 14.00 • Framtidens forskning • Liljevalchs
Oscar Nilsson, Josie, 2022. Photo: Jean-Baptiste Béranger

Är det läkarens uppgift att förlänga livet och till vilket pris? Är evigt liv en medicinsk fråga eller en andlig fråga? Är det eviga livet bara den obestämda förlängningen, år efter år, av vår tid på jorden? Möt framtidens läkare i en reflektion om evigt liv på medicinsk väg – med Ylva Söderfeldt och Luis de Miranda

Romanen Never let me go av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro utspelar sig i en framtid då människor uppnår evigt liv genom mänskliga kloner som används som organförråd. Romanen utspelar sig på en internatskola för klonade barn och följer dem under uppväxten, ungdomstiden då de inser sitt öde, och i vuxenlivet där de får sina organ skördade.

I samarbete mellan Sveriges unga akademi, läkarprogrammet på Uppsala universitet och Centrum för medicinsk humaniora blir Ishiguros verk utgångspunkt för en happening och diskussion om medicinens möjligheter och gränser.

Ylva Söderfeldt är forskare inom idé- och lärdomshistoria och Luis de Miranda är filosof och forskare inom idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.

Ta chansen att möta några av Sveriges mest lovande yngre forskare. I ett samarbete med Sveriges unga akademi anordnas quiz, samtal och miniföreläsningar med interaktiva inslag under hösten i samband med Nobelprismuseets utställning Evigt liv på Liljevalchs. Programpunkterna äger rum på lördagseftermiddagar och ingår i ordinarie entrébiljett.